Nationale Jeugdraad

Ontwikkeling van een eigenwijs eigenzinnig beeldmerk

Merk DNA
Visuele identiteit
Design Research
Short copy
Nationale Jeugdraad ontwikkelt programma's die jongeren in hun kracht zetten. Door ze te laten ontdekken waar ze goed in zijn, ze te ondersteunen in hun plannen, en voor ze te vechten in de politiek. Dit deed NJR onder verschillende labels en identiteiten die eenheid misten en niet meer van deze tijd waren. Er was behoefte aan een nieuw beeldmerk dat de submerken bijeen bracht en dat kon worden omarmd door de huidige en toekomstige generatie jongeren.
Proces
Wat is voor jongeren belangrijk?
Hoe kijken zij aan tegen de ‘branding’ van een organisatie die er voor hen is?

Hoe blijven we daarbij weg van commerciële vormtaal die bij de huidige generatie juist wantrouwen oproept?

In een reeks interviews hebben de diverse jongerenvertegenwoordigers binnen NJR een beeld gegeven van hun werk en wat dit betekent voor hun doelgroep.

Dit vormde de basis voor de opzet van de kernwaarden van het merk NJR en de ontwikkeling van het beeldmerk.
Logo research
Voorafgaand aan het schetsproces zijn de conceptuele uitgangspunten met het kernteam vastgelegd.

Vervolgens is stapsgewijs onderzocht hoe de kernwaarden zich vertalen naar een krachtig beeldmerk.
Meaning is in the eye
of the beholder

Alle betrokken stakeholders hebben via post-its feedback gegeven en voorkeuren uitgesproken.

Hieruit kwam naar voren dat het beeldmerk geen te expliciete betekenis mocht uitdragen, tegelijkertijd mocht het ook niet een betekenisloze vorm worden.

De balans werd gevonden in een beeldmerk dat vatbaar is voor ieders persoonlijke interpretatie. Het dringt je niks op, maar verschaft betekenis aan wie dit zelf zoekt.
Folmer Speerstra— Directeur Nationale Jeugdraad
“Airsolid werkt integer, gedreven, origineel en eigenzinnig. Meedenkend over de essentie om van daaruit te gaan ontwerpen. Het NJR beeldmerk is zo mooi dat ik ‘m op mijn arm heb laten tatoeëren!”
Beeld research
Als richtllijn voor fotografie is een beeldbank met voorbeeld fotografie aangelegd.
Echt en ongepolijst
Jongeren zijn heel gevoelig voor manipulatie. Ze weten precies wanneer iets te mooi en bedacht is.

De beeldtaal van NJR heeft daarom een ongepolijst karakter. Het draait om ‘echt’ en niet geposeerd, met een rauw randje.

De fotografie wordt inmiddels opgepakt door (aankomende) fotografen onder de jongeren zelf.
NJR + Airsolid: Partners in onderzoek & ontwikkeling
Airsolid is NJR's vaste partner in het onderzoeken en ontwikkelen van middelen die jongeren ondersteunen in hun persoonlijke en professionele groei. Vanuit een hechte samenwerking worden concepten uitgedacht, gevisualiseerd en getest met de groepen jongeren.

Zo is er onder andere een nieuwe aanpak ontwikkeld voor platform ikbengeweldig.nl (zie onder), en zijn er in opdracht van het Ministerie van WVS 5 scenario's uitgewerkt voor introductie van de Maatschappelijke Diensttijd, welke zijn gepresenteerd op de Conferentie Maatschappelijke Diensttijd medio 2018.
Ikbengeweldig.nl
Platform Ikbengeweldig.nl biedt jongeren support bij het uitvoeren van ‘geweldige plannen’. Basisvoorwaarde is dat dit plan iemand anders in het zonnetje zet.

Van de buurt opruimen, zingen voor bejaarden, tot een dance-workshop; als het mensen bij elkaar brengt en positieve verandering aanjaagt maakt het kans op 1000 euro en persoonlijke support vanuit NJR's Ik Ben Geweldig Team.

Zowel het proces achter de schermen, de gebruiksflow, als het scherm ontwerp zijn als één customer journey in kaart gebracht en op vele punten verbeterd.

Bekijk de case

Folmer Speerstra
Directeur Nationale Jeugdraad

Ontwerpbureau Airsolid maakt supermooie dingen, met gevoel voor trends en vernieuwing, maar ook met zoveel gevoel voor stijl dat het niet snel veroudert. Integer, gedreven, origineel en eigenzinnig. We hebben al weer zin in de volgende keer.
Laten we aan de slag gaan!
Bel Airsolid oprichter Dirkjan Brummelman
of stuur ons een mailtje met je vraag.
Mail Airsolid Bel Dirkjan